Åarjelsaemien teatere – Sydsamisk teater

Åarjelsaemien teatere – Logo.

Åarjelsaemien teatere – Sydsamisk teater – arbeider for å fremme og vise en sørsamisk scenekunst og er et teater for hele det sørsamiske området i Norge. Det er et institusjonsteater som arbeider med profesjonelle kunstnere, amatører, andre teatere, norske og samiske skoler.

Åarjelhsaemien Teatere har sitt utspring i en amatørteatergruppe som ble dannet i 1985 av samer fra Norge og Sverige. Teateret hadde tilhold både i Mo i Rana og i Tärnaby. I 2008 ble teateret delt i en norsk og en svensk del.

Fra 2012 er teateret eid av Nordland Fylkeskommune, Rana kommune og Sametinget og får fast støtte fra Trøndelag fylkeskommune. Åarjelsaemien Teatere er prosjektbasert. Lokaler deles med Nordland Teater, Mo i Rana, som er base for teateret, men ellers skjer mye av teaterets aktivitet ute på reise i sørsamisk område. Og teatret fortsetter det historiske samarbeidet med sørsamisk område på svensk side.

Daglig leder fra 2005 var Ada Einmo Jürgensen. Cecilia Persson var teaterenåevjie/teatersjef fra 2013, og fra 2022 er Kristin Regine Solberg teatersjef.

Besøk nettsiden til Åarjelsaemien teatere.

Teaterstykke av Åarjelsaemien teatere. Foto: Banjo media.

Savner du noe, eller har noe å legge til?

Vet du mer om dette temaet? Vi tar gjerne imot informasjon om historie, bruk, motiv eller annet som kan være interessant for andre. Legg gjerne med en referanse eller lenke til dokumentasjon, dersom dette finnes.

  • *Sendes kun til oss, og publiseres ikke på siden