Lexicon Lapponicum eller Lapsk Ordbok fra 1780 i digitale utgaver

Lexicon Lapponicum eller Lapsk Ordbok var en av de første samiske ordbøker da den ble ugitt ut i Sverige i 1780. Den består av en grammatikk-del og en samisk ordliste med forklaringer på latin og svensk og er kommet i ny og modernisert digital utgave i 2015.

Lexikon-Lapponicum-1870
Lexikon Lapponicum 1780

Ordboken er i hovedsak umesamisk etter
dagens språkinndeling. Den har trekk fra sørsamisk med manglende stadieveksling, og fra pite- og lulesamisk med enklere kasusendelser og ordforråd, ifølge lokalhistoriewiki.no som også viser en sammenligning av Attje (far) i Lexicon Lapponicum og de ulike språkene. Opphavsmennene til ordboken Erik Lindahl og Johan Öhrling var sogneprester i henholdsvis Lycksele og Jokkmokk.Lexicon Lapponicum 1870 Samisk ordbok

Gudrun Norstedt, biolog og forsker i skogshistorie med vekt på samisk historie, har gjennomgått verket for en digital nyutgivelse i 2015.  Hele teksten er skrevet på nytt i en søkbar datafil og er blitt modernisert med hensyn til stavemåter for de svenske ordene. I tillegg til å være en kilde for eldre samisk språk byr ordboken på forklaringer og etnografiske notiser for den som er interessert i samisk kulturhistorie.

Originalutgaven er digitalisert av flere: Nasjonalbiblioteket på bokhylla.no, i Libris Nationella bibliotekssystem , Sverige, og Hathi Trust Digital Library, USA.

Ny utgave fra 2015 er tilgjengelig i digital versjon.

Savner du noe, eller har noe å legge til?

Vet du mer om dette temaet? Vi tar gjerne imot informasjon om historie, bruk, motiv eller annet som kan være interessant for andre. Legg gjerne med en referanse eller lenke til dokumentasjon, dersom dette finnes.

  • *Sendes kun til oss, og publiseres ikke på siden