Sørsamiske stedsnavn på norske kart

Da Stadnamnloven av 1990 trådte i kraft i 1991 ble det opprettet konsulenttjenester for stedsnavn i de tre samiske språkområdene i Norge. Det er dermed en egen navnekonsulenttjeneste for sørsamiske stedsnavn som oppnevnes av Sametinget.

Områder-med-sørsamiske-stedsnavn-i-Norge. Kilde: norgeskart.no © Kartverket
Områder med sørsamiske stedsnavn i Norge. Kilde: norgeskart.no © Kartverket

Ifølge Lov om stadnamn skal samiske stedsnavn sikres i samsvar med nasjonalt lovverk og internasjonale avtaler og skrives i henhold til samiskspråklige tegn og stavemåter.
I samiske forvaltningsområder skal det skiltes med både samiske og norske navn, og i henhold til loven skal det samiske navnet stå først på skilt i forvaltningsområdene. Det kan også skiltes med samiske navn utenom forvaltningsområdene.

Les mer om regler og saksgang for samiske stedsnavn på Sametingets nettsider.

Samiske stedsnavn blir registret i Sentralt stadnamnregister av Kartverket. Det er samlet om lag 25.000 stedsnavn for de tre samiske språkene i Norge. I 2013 ble Kartverkets stedsnavndata frigitt til gratis gjenbruk. Les mer om denne muligheten til gjenbruk her.

På norgeskart.no er offisielle sørsamiske stedsnavn tilgjengelige i et eget kartlag. Zoom videre inn på kartet og få fram sørsamiske stedsnavn i de markerte områdene.
Wikipedias lister over samiske navn i Norge kan også besøkes. Se for eksempel den omfattende listen over sørsamiske navn i Røyrvik.

Savner du noe, eller har noe å legge til?

Vet du mer om dette temaet? Vi tar gjerne imot informasjon om historie, bruk, motiv eller annet som kan være interessant for andre. Legg gjerne med en referanse eller lenke til dokumentasjon, dersom dette finnes.

  • *Sendes kun til oss, og publiseres ikke på siden