Raasten Rastah – Sørsamisk kulturfestival

Raasten Rastah Illustrasjonsfoto

Raasten Rastah – Sørsamisk kulturfestival arrangeres annenhvert år i det sørlige området av Saepmie. Sørsamiske aktører på Røros er vertskap, og Storstuggu, kultursenteret på Røros, er arena for festivalen.

Sørsamisk kulturfestival ble første gang arrangert i 2002, inspirert av at Røros hadde fått kulturhuset Storstuggu i 2000.  Festivalen fortsatte vekselvis mellom Norge og Sverige fram til 2010.  Da fikk den navnet Raasten Rastah som betyr «over grensen».  Festivalen arrangeres over en langhelg i september annethvert år og nå i veksling med Tjaktjen Tjåanghkoe – sørsamisk høstfestival på Snåsa.

Raasten Rastah logo.
Raasten Rastah logo.

Raasten Rastah er en festival for hele familien. Festivalen byr på innholdsrikt program med workshops – mange for barn, seminarer som ofte er knyttet til aktuelle prosjekter og forskning, konserter – gjerne med unge artister, filmvisninger,  teater, utstillinger, boklanseringer, salgsboder og festivalkafe. Terrengløpet Raasten rastah race arrangeres, og der alle kan delta.

Festivalen er en viktig arena for kunnskapsformidling og en sosial og kulturell møteplass. Deltakere kommer fra begge sider av grensen, og her møtes sørsamer og interesserte i alle aldre.

Besøk festivalen på raastenrastah.no

Raaste = grense
Rastah = over, tvers over

Savner du noe, eller har noe å legge til?

Vet du mer om dette temaet? Vi tar gjerne imot informasjon om historie, bruk, motiv eller annet som kan være interessant for andre. Legg gjerne med en referanse eller lenke til dokumentasjon, dersom dette finnes.

  • *Sendes kun til oss, og publiseres ikke på siden