Jon Henrik Fjällgren

Jon Henrik Fjällgren. Goeksegh CD.

Jon Henrik Mario Fjällgren er født 1987 i Colombia og ble adoptert av en samisk familie i Sverige. Der vokste han opp i en reindriftsfamilie i Mittådalens Sameby i Funäsdalen i Jämtland og identifiserer seg sterkt med sin samiske kulturbakgrunn. I tillegg til å arbeide i reindriften er han blitt kjent for sin musikk og joik.

Sin første offentlige opptreden hadde han som 14-åring i Funäsdalen kirke med kongen og dronningen til stede. Så kom hans første album da han var 16 år: Onne vielle. Landskjent ble Jon Henrik Fjällgren da han overbevisende vant Talang Sverige på TV3 i 2014 med Daniels joik, en hyllest til sin døde bestevenn Daniel. Etter talentkonkurransen kom albumet Goeksegh og en rekke oppdrag som konsertartist. Blant annet ble det deltakelse i Melodifestivalen 2017 sammen med artisten Aninia med låten En värld full av strider – Eatneme gusnie jeenh dåaroeh som kom på tredje plass i finalen.

Hør Jon Henrik framføre Daniels joik i den svenske talentfinalen 2014 foran berørte dommere og publikum. Hans talenter har senere vist seg blant annet i Sveriges Let’s Dance i 2018 og forventes å glede publikum også framover.

Onne vielle: lille bror
Goeksegh: nordlys

 

Savner du noe, eller har noe å legge til?

Vet du mer om dette temaet? Vi tar gjerne imot informasjon om historie, bruk, motiv eller annet som kan være interessant for andre. Legg gjerne med en referanse eller lenke til dokumentasjon, dersom dette finnes.

  • *Sendes kun til oss, og publiseres ikke på siden