Marja Mortensson

Marja Helena Fjellheim Mortensson er født 1995 og har vokst opp i en reindriftsfamilie i Svahken sïjte lengst nord i Hedmark sammen med foreldrene Elin Fjellheim og Jon Anders Mortensson og sin yngre bror Dan Richard.

Marja Helena startet med lasso i en hånd – midt i reindriften – og med mikrofon i den andre hånden, som sanger, joiker og musiker. Hun tolker og nyskaper joik og musikk i en samisk tradisjon. Sørsamisk språk og identitet er knyttet sammen for Marja Helena og dermed hennes klare kulturelle og musikalske førstevalg. Det vokale kan hun gjerne utfylle med eget tonefølge på klaver.

Marja Helena Fjellheim Mortensson forteller at hun ikke er vokst opp med joiken som tradisjon hjemme. På Elgå skole var det mange konserter å utfolde seg i gjennom årene. Samiske barnesanger var på repertoaret men det var lite joik. Hun har alltid vært bevisst på joiken men det var ikke før på videregående hun begynte å lete og lære seg den gamle joikearven. Ved siden av videregående studerte hun joik på kurset ”Med joik som utgangspunkt” gjennom HiNT med Frode Fjellheim som lærer.

I 2014 deltok hun på joikeprosjektet Russouh vuölieb! – Väck upp jojken! Dette var et initiativ av Umeå sameforening, sammen med flere aktører ga ungdom mulighet til å se nærmere i forskjellige arkiver. Sammen med dyktige mentorer fikk unge hjelp til å lete frem og tolke gamle joikenedtegninger og opptak. Dette resulterte i en konsert i Umeå, under kulturhovedstadsåret, og materialet ble i 2015 utgitt digitalt på Spotify/iTunes/Wimp.

Det finnes lite nedtegnet joikemateriale fra sørsamiske områder, derfor begynte hun å se nærmere på sine umesamiske røtter. Gjennom sin bestemor kunne hun finne igjen flere joiker som var knyttet til familien. Umesamiske joiker er bedre dokumentert så det har vært naturlig for Marja å bruke det som sitt grunnlag for å ta tilbake sin musikalske arv, joiken. Våren 2017 kom debut-albumet ; Aarehgïjre – Early spring.

Marja Helena Fjellheim Mortensson - Hanganfoto 2 Jørn Kristensen

 

Som ung sørsamisk kunstner er Marja Helena Fjellheim Mortensson blitt presentert og profilert i flere sammenhenger.   Allerede som 19-åring fikk hun Hedmark fylkes kulturpris i 2013. I 2014 ble Marja Helena Fjellheim Mortensson kåret til Årets unge kunstner på Riddu Riddu festivalen. Gjennom festivalen har hun reist til Taiwan, Sibir og DR Kongo for å formidle sin musikk.

Et portrett av Marja Helena Fjellheim Mortensson ble sendt på NRK Dagsrevyen 25.04.2015 der hun forteller hvordan egen identitet er knyttet til det sørsamiske språket.
Møt Marja Helena Fjellheim Mortensson i serien Den stille kampen på NRK der familiens felles innsats for det sørsamiske språket ble vist. (Episode 4:6 første gang sendt 21.11.2013).  Hør sangen – Onne lim, komponert av Marja med Frode Fjellheim på piano. Videoklippet ble laget som en uavhengig trailer til en mulig sørsamisk film.

I festforestillingen Jielemen aavoe – Livets glede ved jubileet Tråante2017 representerte Marja Helena Fjellheim Mortensson det sørsamiske området som joiker og sanger.
I 2017 ble hun utnevnt til fylkesjoiker i Troms. Våren 2018 kom CD nr 2 – Mojhtestasse (Minnegave) basert på funn av sør- og umesamiske joiker i ulike arkiver.

Tekst: Et samarbeid mellom Marja Mortensson og Arnhild Tveikra, Sør-Trøndelag fylkesbibliotek.

Savner du noe, eller har noe å legge til?

Vet du mer om dette temaet? Vi tar gjerne imot informasjon om historie, bruk, motiv eller annet som kan være interessant for andre. Legg gjerne med en referanse eller lenke til dokumentasjon, dersom dette finnes.

  • *Sendes kun til oss, og publiseres ikke på siden