
Klemetspelet er et friluftsteater om sørsamen Klemet Person fra Leirskardalen i Korgen i Nordland. Der levde han omkring 1900-tallet øverst i dalen under en steinheller – Klemethelleren – med familien sin, kona Anna, fem barn og noen få husdyr. Mellom fjellet og bygda levde de, i spennet mellom to kulturer.
Det fantes mange historier om Klemet som har gitt materiale for spelet. Han var kjent for sine særlige evner, naturkunnskap og helbredelseskunster. Men han var glad i dram og dro også kniven ved flere anledninger. Slik var han både en fremmed og skremmende men også ønsket blant bygdefolket. Særlig ettertraktet var han som kjentmann i fjellområdene rundt Okstindan. Blant annet var han fjellfører for den franske geografen Charles Rabot på 1880-tallet. Rabot beskrev Klemet som ”intelligent, og hadde i høieste grad både stedssans og iakttagelsesevne.” Da geologen Adolf Hoel i 1908 ville ha Klemet med som fjellfører, kastet han ljåen og var klar med det samme i sitt 75. år. Klemet var med rette fjellets mann i Okstindan.

Boplassen Klemethelleren ble ferdig restaurert i 1979 etter initiativ og dugnad i bygda, men dette kulturminnet ble ødelagt ved sprengning i 1994. Hendelsen bli ikke oppklart.
Klemetspelet ble oppført første gang i 2013 og tar slik vare på historien om Klemet og hans liv. Sammen med spelet arrangeres Jamtjordmartnan som legger vekt på å tilby samiske og norske kvalitetsprodukter.