Njalla – Stolpebur

Njalla på Kyrkberget i Vilhelmina. Foto: Sør-Trøndelag fylkesbibliotek.

En njalla – stolpebur – er et lite stabbur som ble bygd på en stolpe to-tre meter over bakken. Stolpen var en trestamme som ble kappet og tørket i et års tid før stabburet kunne settes på den. Slik stod en njalla høyt og godt unna skadedyr. En stokk med innhogde trappetrinn tjente som stige, og den kunne ligge gjemt når det ikke var bruk for den. Her kunne matforråd lagres trygt inntil man trengte det.

Savner du noe, eller har noe å legge til?

Vet du mer om dette temaet? Vi tar gjerne imot informasjon om historie, bruk, motiv eller annet som kan være interessant for andre. Legg gjerne med en referanse eller lenke til dokumentasjon, dersom dette finnes.

  • *Sendes kun til oss, og publiseres ikke på siden