Staare 2018 – Et samisk jubileumsår i Sverige

Logo STAARE 2018.

Det første samiske landsmøte på svensk side ble holdt i Staare – Östersund – i 1918. Det fant sted året etter det første samiske landsmøte som var blitt avholdt i Tråante – Trondheim – i februar 1917. Det var flere svenske deltakere på møtet i Tråante, og inspirasjon derfra førte til neste samiske fellesmøte i Staare. Hele 219 deltakere fra svensk side av Saepmie kom til møtet, der en tredjedel var kvinner.  Vilhelmina-Åsele Sameförening tok initiativet til møtet og stod som vertskap. Det ble også invitert norske gjester som deltok.

Hovedmarkeringen er jubileumsuken den 5.-11. februar i Staare.  Jubileet ser på samisk samfunnsutvikling de siste hundre år og hedrer pionerene som la grunnen for en felles innsats for samiske rettigheter og demokrati.

Besøk jubileets nettside på Staare2018.se .

 

 

Savner du noe, eller har noe å legge til?

Vet du mer om dette temaet? Vi tar gjerne imot informasjon om historie, bruk, motiv eller annet som kan være interessant for andre. Legg gjerne med en referanse eller lenke til dokumentasjon, dersom dette finnes.

  • *Sendes kun til oss, og publiseres ikke på siden