Vivallen

Gravene ved Vivallen i Funäsdalen i Sverige representerte et gjennombrudd for sørsamisk arkeologi da arkeolog Inger Zachrisson på 1980-tallet kunne ny tolke funnene i lys av en samisk forståelse av gravskikkene som der ble avdekket.

På Vivallen fantes en samisk boplass med gammetufter og mer enn femten graver. Etter at funnet fra 1913 ble nytolket av Zachrisson har Vivallen fått en nøkkelrolle og sterk symbolbetydning for sørsamisk identitet. Bostedet er datert til vikingtiden (750-1050 e.Kr.) og senere. Den tolkes som et sikkert tegn på tidlig samisk tilstedeværelse i det sørlige Skandinavia.

Savner du noe, eller har noe å legge til?

Vet du mer om dette temaet? Vi tar gjerne imot informasjon om historie, bruk, motiv eller annet som kan være interessant for andre. Legg gjerne med en referanse eller lenke til dokumentasjon, dersom dette finnes.

  • *Sendes kun til oss, og publiseres ikke på siden