Dunderlandsdalulykken i 1948

Den største ulykken i kjent historisk tid i sørsamisk sammenheng var bussulykken i Dunderlandsdalen i Rana 5. juli 1948. Tjue sørsamiske passasjerer var på vei hjem fra stiftelsesmøtet for Norske Reindriftssamers Landsforbund i Tromsø. Da bussen de satt i punkterte med et kraftig smell havnet bussen i elva. Av de 16 som døde ble fire aldri funnet. Kun fire overlevde ulykken. En rekke fremstående representanter fra sørsamisk område mistet livet i denne ulykken. Hvilket tap dette var for det sørsamiske samfunnet kan man bare ane i ettertid.

Bilder av de omkomne finnes på digitaltmuseum.no ved søk på “Dunderlandsdalsulykken“.

Savner du noe, eller har noe å legge til?

Vet du mer om dette temaet? Vi tar gjerne imot informasjon om historie, bruk, motiv eller annet som kan være interessant for andre. Legg gjerne med en referanse eller lenke til dokumentasjon, dersom dette finnes.

  • *Sendes kun til oss, og publiseres ikke på siden