Streif i sørsamenes saga

Denne boka er et av verkene som kan gi et overblikk over sørsamisk historie.

Streif i sør-samenes historie av Kaare Granøyen Rogstad.
Streif i sør-samenes historie av Kaare Granøyen Rogstad.

Boka Streif av sørsamenes saga av Kaare Granøyen Rogstad fra 1980 kan gi ei fin første innføring i norsk sørsamisk historie. Den er lettlest men spekket med henvisninger til spor og kilder til sørsamisk historie og mennesker som forfatteren kjente til.
Kaare Granøyen Rogstad var prest på Brekken i Røros fra 1951 og deretter på Snåsa fra 1962-1973 og senere i Orkdal. Han kom slik i tett kontakt med de sørsamiske miljøene i Snåsa og på Røros. Med tjenestefri fra Kirkedepartementet kunne han fullføre manus til boka i 1979.

Av innholdet finner vi kapittelet Sør-samiske høvdinger som omtaler Anders Fjellner, Thorkil Jonassen Rutfjell, Daniel Mortensson, Julie Axmann, Anselm Jåma og Ella Holm Bull.

Bildet på forsiden viser Brita og Anders Renander.

 

 

Savner du noe, eller har noe å legge til?

Vet du mer om dette temaet? Vi tar gjerne imot informasjon om historie, bruk, motiv eller annet som kan være interessant for andre. Legg gjerne med en referanse eller lenke til dokumentasjon, dersom dette finnes.

  • *Sendes kun til oss, og publiseres ikke på siden