Voengelh-Njaarke reinbeitedistrikt

Voengelh-Njaarke reinbeitedistrikt ligger helt sør i Nordland og nord i Trøndelag, og omfatter deler av kommunene Grane, Bindal, Brønnøy, Namsskogan, Høylandet, Nærøy og Leka.

Det er 6 sijteandeler (driftsenheter) i distriktet; og i alt er 67 personer direkte og indirekte tilknyttet reindriften her i distriktet. Mange av reineierne bor i Namsskogan og Majavatn, og Knut-Tore Kappfjell er leder for distriktet.

Distriktet har kalvingslandet sitt ved Kalvvatnan, et område som for få år siden ble berørt av planene om vindkraftutbygging. Ungdommene i distriktet gjorde en omfattende innsats for å hindre det de kalte «et kulturelt folkemord». Planene om vindkraft ble stoppet høsten 2016.

Dette er hjemdistriktet til søstrene Ina-Theres Sparrok som i 2018 ble «årets unge reindriftsutøver», og Lene Cecilia Sparrok, som spilte hovedrollen i filmen Sameblod og vant den svenske filmprisen Guldbaggan.

Mer å lese:

 

Voengelh-Njaarke reinbeitedistrikt
Voengelh-Njaarke reinbeitedistrikt

Savner du noe, eller har noe å legge til?

Vet du mer om dette temaet? Vi tar gjerne imot informasjon om historie, bruk, motiv eller annet som kan være interessant for andre. Legg gjerne med en referanse eller lenke til dokumentasjon, dersom dette finnes.

  • *Sendes kun til oss, og publiseres ikke på siden